به دلیل هزینه های بالای سرور های یارگمنام مجبور به قرار دادن تبلیغات همسان هستیم , لذا در صورت مشاهده تبلیغات غیر موضوع یارگمنام بدانید از روی جبر و مشکلات مالی می باشد . با تشکر مدیریت یارگمنام
ترتیب سوره های قرآن بر چه اساسی است؟ چرا تدوین قرآن کریم بر اساس ترتیب نزول وحی نیست؟
درباره ترتیب فعلی قرآن کریم ، از دو جنبه ترتیب آیات و ترتیب سوره ها بحث می کنیم :
ترتیب آیات جمع آوری آیات قرآن در هر سوره ، به ترتیبی که هم اکنون در دست ماست ، غالباً به ترتیب نزول آن ها انجام گرفته است .
هر سوره ، با «بسم الله الرحمن الرحیم » آغاز و آیات آن ، یکی پس از دیگری به تدریج نازل و به ترتیب نزول ، ضبط می شده است تا «بسم الله» دیگری نازل می شده که نشانه پایان سوره و آغاز سوره دیگر بوده است .
به این ترتیب ، آیه های هر سوره به ترتیب نزول آن ها در عهد پیامبراکرم (ص ) مرتب شده که آن را «ترتیب طبیعی» می نامیم . اکثر قریب به اتفاق آیات در قرآن کنونی ، بر همین اساس ترتیب یافته است ; امّا در برخی سوره ها ترتیب نزول آیات آن مراعات نشده و علتش دستور خاص پیامبر(ص ) بوده است .
ایشان گاهی امر می کرده اند که آیه ای در محلی از سوره ای که قبلا کامل شده بود ، ضبط شود .
بی تردید حضرتش با فرمان خدای متعال ، به ضبط آن در محل مورد نظر امر می کرده اند; مثلا: روایت شده که آخرین آیه نازل شده به اشاره جبریل که بین دو آیه ربا و دَیْن ضبط شده ، آیه : «واتقوا یوماً ترجعون فیه إلی الله»(بقره ، ۲۸۱) بوده است .۱
ترتیب سوره ها در این باره ، بین پژوهشگران اختلاف است .
برخی مانند: آیت الله خویی ، حسن زاده آملی ، سیدمرتضی ، امین الاسلام طبرسی و.. . معتقدند که سوره های قرآن کریم به وسیله پیامبر(ص ) به ترتیب فعلی جمع آوری شده و یکی از حکمت های آن ، ارتباط خاصی است که بین انتهای هر سوره با ابتدای سوره بعد وجود دارد .
دانشمندانی مثل : علامه طباطبایی ، آیت الله معرفت ، سیوطی و.. . بر این باورند که قرآن مجید ، پس از رحلت پیامبراکرم (ص ) جمع آوری شده و می گویند: چون به سوره حمد ، فاتحه الکتاب گفته می شد و این نام در زمان پیامبر مشهور بود ، اصحاب پیامبر سوره حمد را در ابتدای قرآن و سپس سایر سوره ها را تقریباً به ترتیب بزرگی سوره ها تنظیم کردند .
دلیل دیگر این است که با درگذشت حافظان قرآن در آن زمان ، بیم آن می رفت که قرآن از بین برود . هدف از جمع آوری قرآن و ضبط آیات و سوره های آن ، جلوگیری از اتلاف آن بود; لذا به ترتیب سوره ها توجه خاصی نداشتند .۲
پی نوشت ها:
۱. آموزش علوم قرآن، محمدهادی معرفت، ترجمه ابومحمد وکیلی، ج ۱، ص ۳۳۹، انتشارات سازمان تبلیغات اسلامی. ۲. ر.ک: همان، ص ۲۴۱.
منبع: پاسخکده
این پست در تاریخ مارس 7, 2019 توسط تیم نوشتار یارگمنام ارسال شده است .
مطالب مرتبط
تمامی حقوق اعم از قالب ها و نوشته ها نزد یارگمنام محفوظ می باشد و کپی برداری از آن ها پیگرد قانونی دارد . کپی از مطالب با ذکر منبع بلامانع می باشد .
2 . پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
3 . پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.